TRS-80 Gebruikers Vereniging

Actief sinds 1 oktober 1978

FreHD

De FreHD is een WD-1010 hard-disk emulator waarbij de opslag op een SD-kaart plaatsvindt. Zelfs de kleinste SD-kaart biedt volop ruimte om meerdere harddisks te emuleren en daarmee de TRS-80 tot de maximale capaciteit uit te breiden. De FreHD werkt zonder meer op de Model 3 en 4, voor de Model 1 is een harddisk adapter nodig (Tandy 26-1132) die ooit wel leverbaar was maar uiterst zeldzaam is. Een reproductie van deze adapter is ook beschikbaar. Bij ieder board hoort een uitgebreide CD met aangepaste versies van LDOS, LSDOS, Newdos80 en zelfs CP/M die allemaal opstarten vanaf de harddisk, samen met een grote hoeveelheid utilities om het board te besturen, updaten, de Real-Time klok te sturen en bestanden uit te wisselen. Met name DSK/DCT is interessant omdat hiermee de vele DSK-images die er bestaan, gelezen en gemount kunnen worden als virtuele floppy-disk, met als bonus de hoge lees- en schrijfsnelheid. Eindelijk een moeiteloze bestandsuitwisseling tussen PC en TRS-80!

Om het helemaal af te maken zijn er aangepaste boot-roms beschikbaar waardoor ook een Model 1, 3 en 4 automatisch kunnen booten vanaf harddisk! Er is dan tevens een menu mogelijk waarmee tussen de diverse images en dus de diverse DOS-sen gekozen kan worden. Leuk om te weten: de boot-code voor de Model 1 is gebaseerd op het werk van Rence zoals op deze site beschreven.

De FreHD is te koop als kit of als getest en werkend board (zie foto) bij Ian Mavric

Stacks Image 1466

High Resolution Boards

Tandy's eerste hi-res board kwam uit voor de Model II (26-4104) en deze werd als snel gevolgd door de Model 3 variant (26-1125). Uiteindelijk kwam er ook een versie voor de Model 4 (26-1126). Deze boards waren erg kostbaar en werden maar mondjesmaat verkocht. Daarbij was er weinig software-support door Tandy. Het bedrijf uLabs sprong in dat gat en produceerde een goedkopere variant voor de Model 4 onder de naam Grafyx Solution, met een flinke catalogus aan software. Alle boards hadden een resolutie van 640x240 en waren voorzien van een grafische BASIC. Van deze Grafyx Solution is nu een reproductie beschikbaar die, gebaseerd op modernere onderdelen, volledig uitwisselbaar is met alle bestaande software. Er zijn twee varianten, een voor de Model 4 en een voor de 4P.

Stacks Image 1473
Stacks Image 1471

Lo-Tech IDE interface

De Lo-tech TRS-80 IDE Adapter rev.2 is een externe IDE adapter voor de Tandy TRS-80 model 3/4/4P, en maakt het mogelijk om standaard IDE drives (en CompactFlash kaarten, met een adapter) aan te sluiten. Het board is gebaseerd op 7400-serie logica en biedt daarom een goedkope doe-het-zelf mogelijkheid om het externe geheugen van een TRS-80 fors uit te breiden.

Stacks Image 1475